– Denne studien er full av feil og bygger på et helt galt sammenligningsgrunnlag, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen til E24.

Utspillet kommer fra Elbilforeningen, etter den tyske rapporten som viste at elbiler står for mellom 11 og 28 prosent høyere CO₂-utslipp en dieselbiler i Tyskland. Rapporten er fra det anerkjente Ifo-instituttet i München.

Helt konkret så gjennomførte forskerne en detaljert analyse av livsløpsutslippene til en Tesla Model 3 og dieselbilen Mercedes C220d.

Det er blant annet miksen av litium, kobolt og mangan i elbil-batterien som fører til at CO₂-utslippet er såpass høyt. Dette i kombinasjon med at strømmen i Tyskland i stor grad kommer fra ikke-fornybare energikilder som kull og gass, gjør at klima-fordelene med å kjøre elbil blir svært lave, viser rapporten.

– Her har forskerne brukt tall som gjør at elbilen fremstår så skitten som mulig og det motsatte for dieselbilen, fastslår Bu i den norske Elbilforeningen.

Elbilforeningen mener at en av flere feil i rapporten, er at forskerne har lagt til grunn at elbil-batteriet må byttes ut etter 10 år og 150 000 kilometer.

En annen feil er beregningene av utslippene til dieselbilen Mercedes C220d, som ble brukt i rapporten. Det troverdige, tyske nettstedet Spritmonitor.de, som med sine enorme bildatabase beregener utslippene til biler, viser et mye høyere uslipp for dieselbilen enn forskernes rapport.

111 eiere av Mercedes C220d fra 2016 eller nyere har et registrert snittforbruk på litt over 0,64 liter per mil. Det er 42 prosent høyere enn rapportens beregning.

– I fjor byttet EU målemetode for bilutslipp, fra NEDC til WLTP. Problemet med den gamle metoden var at den i flere tilfeller viste utslippsnivåer som i realiteten var 40 prosent lavere enn det bilen faktisk slapp ut og derfor har EU byttet. Men forskerne bruker gamlemetoden når de beregner utslippene fra den dieseldrevne Mercedesen, sier Bu i Elbilforeningen.  

Et annet viktig moment er at stømmiksen i Tyskland blir grønnere og grønnere for hvert år som går, så over tid vil naturlig nok utslippene fra elbilene bli lavere enn de er i dagens Tyskland.