Kommentar: FrP og Sivert Bjørnstad gikk nylig ut i Dagbladet og uttalte at partiet allerede fra neste år vil innføre full moms på elbiler for å løse bompengekrisa. Kort tid etterpå rykket statsministeren Erna Solberg ut i samme avis for å legge utspillet dødt.

Problemet med utspillet til FrP oppstår når regjeringspartiet peker på elbilistene som den eneste løsningen. Det er lettvint, populistisk og polariserer den allerede betente debatten om både bompenger og elbilfordelene. FrP og Sivert Bjørnstad skyver ansvaret for en mislykket bompengepolitikk over på elbilistene, når de peker på de 7 milliardene statene ikke får gjennom momsen. I stedet for å ta ansvar for sin egen politikk. Det er urovekkende at Bjørnstad gjør dette og er villig til å rasere hele elbilsuksessen.

Det kan ikke ha vært noen overraskelse at milevis med ny firefelt asfalt som bygges ble dyrt. Men plutselig snur partiet seg bort fra regjeringsplattformen, og løper fra lovnaden om å frede elbilfordelene fram til neste stortingsvalg i 2021. Skal regjeringen klare å oppnå målsetningen om alle nybiler som blir solgt i 2025 skal være nullutslipp, så kan det selvfølgelig ikke innføres full moms på elbiler.

Problemet med bompenger er mye mer sammensatt enn full moms på elbiler. Det vet også Sivert Bjørnstad og FrP. En flat bompengeavgift som rammer usosialt uavhengig av inntekt, avhengig av hvor du bor og en haug av dyre veiprosjekter som må finansieres av nye bommer, det kan ikke bare løses av elbilene.

Siden 2001 har momsfritaket eksistert for elbiler. Fritaket har vært et av de viktigste insentivene for at norske bilister har valgt Tesla, LEAF og eGolf når de har valgt ny bil. Samtidig forstår elbilistene at de også skal bidra inn i spleiselaget framover. I første omgang skjer det gjennom gradvis innføring av bompenger for elbiler. I framtiden vil helt sikkert også moms og engangsavgift gradvis blir innført. Men akkurat nå er ikke tiden inne for å dra bort teppet under elbilfordelene.