Stortingsrepresentant Abid Raja mener det er overraskende få elbiler i Norge, og er redd for at andre partier vil gjøre elbiler dyrere, skriver VG.

Salget av elbiler var rekordhøy i april, men Raja er bekymret for konsekvensen av tallen.

– Det er vel og bra, men det tildekker at det er veldig langt frem. Jeg frykter at slike tall vil gi vann på mølla til de som mener det snart er på tide å bygge ned elbil-ordningene. Det vil jeg på det sterkeste advare mot, sier Raja.

I stedet mener Venstre og Raja at det er en fare for at slike tall kamuflerer det at de alle fleste kjører fossile-biler i Norge.

– Oversikten viser tydelig at Norge ikke har tatt elbil-bølgen. Det er bare i Hordaland, Oslo og Akershus og delvis Vest-Agder og Rogaland at hver 10. bil er elbil. 92 prosent har ikke elbil, sier Abid Raja, stortingsrepresentant for Venstre.

Oversikten som Raja viser til er tall som Venstre har innhentet fra Vegdirektoratet og Nobil. Tallene viser følgende hovedfunn:

  • Hordaland har flest elbiler: 13,7 prosent av bilene i Hordaland er elbiler – etterfulgt av Oslo (13,6 prosent) og Akershus (12,6). Det er de eneste fylkene med over ti prosent elbiler. Rogaland har 9,6 prosent og Vest-Agder 8,5 prosent.
  • På bunnen av listen finner vi Finnmark, hvor bare 0,8 prosent av innbyggere har elbil. Det er skrint med elbiler også i Troms, hvor bare 2,4 prosent har elbil. Her er andre fylker med lav andel: Oppland 2,65, Hedmark 2,9, Sogn og Fjordane 2,6 og Nordland og Møre og Romsdal med 3,6 prosent elbiler.