Audi har på bilmessen i Frankfurt vist fra et framtidig elbil-konsept som de kaller Audi AI:TRAIL quattro. Den er innovativ på helt nye områder.

Rekkevidde på 500 kilometer

Siden AI:TRAIL er tenkt brukt i områder med begrenset ladeinfrastruktur, er rekkevidde det helt sentrale her. Det uttalte målet er 400 – 500 km på veier eller lett offroad-terreng (WLTP). I tøft terreng betyr stadig slipp på ett eller flere hjul alene at energiforbruket blir høyere. Med 250 km er offroad-rekkevidden likevel imponerende. Ett av grepene for å nå disse målene, er å begrense toppfarten til 130 km/h.

Droner erstatter langlys

Istedenfor konvensjonelle nær- og langlys, er Audi AI:TRAIL utstyrt med fem rotorfrie, triangelformede droner med integrerte «matrix LED»-elementer. De kan lande på taket, der de lades ved induksjon.

Static photo Color: Solar sky

De flyvende objektene kalles «Audi Light Pathfinders», og genererer løft på samme måte som bladløse vifter. Takket være en spesiell lettvektskonstruksjon, bruker de lite energi, og kan fly foran AI:TRAIL og lyse opp veien – og dermed erstatte frontlyktene. Om ønskelig, kan kamera på dronene overføre bilder til skjermen foran føreren.

Gruppen på fem droner kan også brukes til å lyse opp området rundt bilen. Passasjerene kan velge ønsket lyscenario fra sine smarttelefoner.

Kan kjøres i dypt vann

Med en lengde på 4,15 meter og en bredde på 2,15 meter, er den bredskuldrede offroadfremtoningen til Audi AI:TRAIL umiddelbart til stede. Takhøyden er 1,67 meter, og de enorme 22-tommershjulene med 850 mm brede dekk sladrer tydelig om bilens ekstreme offroadegenskaper, selv når den står stille. Med en bakkeklaring på 34 cm kan den vade i mer enn en halvmeters dypt vann.

Får firehjulstrekk og heftige ytelser

Audi AI:TRAIL er utstyrt med fire elektromotorer montert nær hjulene, som driver ett hjul hver. Offroaderen har derfor – typisk for Audi – ekte quattro (firehjulstrekk). Den samlede effekten er 512 hk (320 kW) og maksimalt dreiemoment er 1 000 Nm. Normalt er bare brøkdeler av disse kreftene i bruk, ofte er drift på én aksel tilstrekkelig.

Static photo Color: Solar sky

Kjører av seg selv

Audi AI:TRAIL er konstruert for å kjøre på veier med autonomi på opptil «Level 4». Det er det nest høyeste nivået i det standardiserte, internasjonale klassifiseringssystemet for autonom kjøring. Systemet er ikke avhengig av førerinngrep, men den helautonome kjørefunksjonen kan bare benyttes på spesifiserte områder, som motorveier eller bykjerner der infrastrukturen tillater det.