I august endte elbilandelen i nybilsalget ned på 39 prosent. Hittil i år er markedsandelen for elbiler på 43,6 prosent. Norsk elbilforening mener elbilsalget burde vært høyere.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

– Det er grunn til å tro at den store bompengedebatten i valgkampen har fått folk til å tenke seg om en eller to ganger før de kjøper elbil. Fritak eller rabatt i bomringen er en av de viktigste årsakene til at folk velger elbil og usikkerhet om fordelene bremser salget, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu. 

Andelen har gått opp

Selv om Elbilforeningen er misfornøyd, så viser tallene at elbilene utgjør en stadig større andel av nybilsalget. Markedsandelen elbiler som i august var på 39 prosent var til sammenligning 28,6 prosent i 2019. Antallet elbiler, men også generelt nybiler, har gått ned sammenlignet med samme måned i fjor. Det ble registerert omtrent 500 færre elbiler i august i år. Det kan være en del av en større trend som peker mot at nybilsalget i Norge er på vei ned, men det er for tidlig å konkludere med før året er slutt.

Volkswagen e-Golf topper

Det er Volkswagen e-Golf som gjør et kraftig byks på registreringstallene for august. Den går fra 631 registrerte elbiler i juli til hele 1083 ny registreringer i august. Årsaken er nok kombinasjonen av kort leveringstid, helt grei rekkevidde og kutt i prisen, som kjøres på elbilen i disse dager, rett før Volkswagen skal avduke arvtakeren ID.3.

For e-Golf, Norges nest mest solge elbil gjennom tidene, blir det stopp i produksjonen allerede fra neste sommer. Snart kommer den åttende generasjonen av Golf’en, og det er i forbindelse med oppgraderingen at det ikke vil produseres en helelektrisk variant. Det henger sammen med bilprodusentenes satsning på den helektriske ID-familiene som kommer med mange nye elbil-modeller de neste årene.

Tesla Model 3 på topp i 2019

Hvis vi ser på tallene for hittil i 2019, så er det Tesla Model 3 som topper listene med sine 11 512 registrerte elbiler. Registeringene av Model 3 varierer veldig fra måned til, ettersom Tesla leverer flest biler den siste måneden i hvert kvartal. Det betyr sannsynligvis at Model 3 vil toppe registreringstallene for september.

10 på topp registrerte elbiler i august 2019

ElbilAugustTotalt
Volkswagen eGolf108339324
Nissan LEAF70956099
Tesla Model 364311514
Audi e-tron
4573312
BMW i342723953
Renault ZOE23411483
Jaguar I-PACE2313583
Hyundai KONA2213349
Hyundai Ioniq2108215
Volkswagen Up!1619369

Foto: Elbilforeningen.