Nå kan du få den første norske garasjen og carporten der solcellepaneler utgjør store deler av både vegger og tak. Dette kan gi deg inntil 50 000 kilomter i rekkevidde.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

Solarport heter produktet som lader elbilen din med solenergi samtidig som bilen din får tak over hodet. Dermed har du også blitt din egen strømprodusent, og vil få lavere strømregninger med på kjøpet.

Idéen startet på tegnebordet da produktutvikler og daglig leder Jan B. Dziedzic ønsket å lage en miljøvennlig og funksjonell carport for norske hus og hjem. Solcellepanelene skulle få mer funksjon enn bare å produsere strøm. Resultatet ble Solarport – hvor solcellepanelene utgjør store deler av både vegger og tak.

50.000 km på solenergi

Går du til anskaffelse av en Solarport, kan du estimert kjøre inntil 50.000 km i året på egenprodusert strøm. Det betyr også lavere strømutgifter og at du dermed kan kjøre bil med litt bedre samvittighet med tanke på miljøet og din egen lommebok. Dziedzic forteller at det er stor pågang fra elbileiere som ønsker å kjøre på egenprodusert strøm. Han tror høye strømpriser og økt fokus på miljø er noen av hovedårsakene til den store interessen.

– Hvis vi skal snakke om fremtidens smarthus nå som «alle» kjører elbil, så bør det egentlig være en selvfølge å ha en løsning som lar deg kjøre bil på strøm som du har produsert selv, sier Dziedzic.

Prisene varierer naturlig nok etter hva slags garasje du skal ha. For den billigste starter prisen fra 159.000 kroner, men det finnes flere varianter å velge mellom.

Ikke bare for elbil og ladbar hybrid

Solarport kan settes opp med ladeuttak for en eller to elbiler, avhengig av hvilken modell du velger. For kommuner, bedrifter, borettslag og boligsameier er det eksempelvis også mulig å montere flere carporter i rekke. Men bruken strekker seg lenger enn til bare lading av elbiler:

-Flere ser også verdien i å sette opp ladeuttak til både elsykler og elmopeder, forteller Dziedzic.

Solarport kobles til boligens strømnett, så eventuell overskuddstrøm kan brukes i hjemmet eller selges.

Smarte ladestasjoner

Ladestasjonen i Solarport har en rekke innstillinger. Strømmen du bruker til lading er avhengig av hvor mye strøm anlegget har produsert. Du kan derfor velge å lade bare med egenprodusert strøm, med strøm fra boligens strømnett eller en miks av disse. Du kan også justere ladingen basert på strømprisen for ulike tidspunkter på dagen, slik at du lader når strømmen er billigst.

Solcellepaneler med tosidig strømproduksjon

Solcellepanelene som er brukt i Solarport er såkalte bifaciale paneler, som betyr at de produserer strøm fra begge sider. Panelene er ca. 25% mer effektive enn tradisjonelle paneler. Den åpne konstruksjonen øker strømproduksjonen med ca 5% sammenlignet med tradisjonell montering av paneler på tak og vegger.