Volkswagens I.D. VIZZION viser hvor fascinerende fremtidens elbiler kan bli.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

Innen 2025 planlegger Volkswagen å lansere mer enn 20 elektriske modeller, og det vil starte med utlevering av kompaktbilen I.D. 3, som kommer allerede sommeren 2020.

Et av elbil-konseptene som den tyske giganten viste fram for første gang i 2018 var I.D VIZZION, og den framstår fortsatt som en av de mest spennende elbilene som kommer fra Volkswagen framover. Et konsept viser på mange måter fram framtidsvisjonen til en bilprodusent, og neste steg for I.D VIZZION blir en produksjonsklar elbil.

Lang rekkevidde

Fullelektrisk bil med lang rekkevidde Den 5.11 meter lange bilen har en total effekt på 225 kW og en toppfart på 180 km/t. Batteriene har en kapasitet på 111 kWh. Batteripakken ligger flatt i bunnen av bilen og sikrer god stabilitet.

De to elmotorene, én på hver aksel, sørger for at elbilen har firehjulsdrift. Motoren foran yter 75 kW og den bakre yter 150 kW. Til sammen utgjør gir de 225 kW. I.D. VIZZION har en rekkevidde på inntil 665 kilometer, etter den litt for optimistiske målstanderen NEDC. Etter den nye standarden WLTP, kan man nok anslå en rekkevidde på rundt 500 km. Bilen kan lades med induksjonslading eller vanlig kabel (CCS-standard).

Foto: Volkswagen

Helt selvkjørende

Bilens kommunikasjonsteknologi blir som en vert, en virtuell assistent med læringsfunksjon. Ideen er at I.D. VIZZION skal gi mer frihetsfølelse, fordi den er som et nettbrett på hjul, fullt ut selvkjørende (autonom på nivå 5) og blir som en privatsjåfør.

Den ”digitale sjåføren” tar, med sine mange sikkerhetssystemer, kontrollen over bilen – helt uten ratt eller andre synlige kontrollmuligheter. For både ”sjåføren” og resten av passasjerene betyr dette mer komfort og sikkerhet. Konseptbilen kjører, styrer og navigerer helt automatisk i trafikken, og gir dermed alle om bord muligheten til å bruke tiden underveis som de selv vil, jobbe, se på film, eller bare slappe av og nyte kjøreturen.

Fullstappet med ny teknologi

I.D. VIZZION gjenkjenner passasjerene via en ansiktsscanner, åpner dørene for automatisk og tilpasser seg til deres profiler (som personlige musikkpreferanser, innstillinger for lys og klimaanlegg).
Konseptbilen I.D. VIZZION er en av de første bilen som viser potensialet i å bruke kunstig intelligens. Bilen er utstyrt med selvlærende systemer som gjennom gjenkjennelse av algoritmer evaluerer og tolker mønster. Over tid vil slike systemer fortsette å lære seg mer, noe som gjør dem i stand til å reagere på nye situasjoner.