Hadia Tajik og Arbeiderpartiet vil fjerne elbifordelene for de dyreste elbilene.

– Det er nok fordeler for de pengesterke nå, som til sammen har fått mer enn åtte milliarder i skattekutt siden 2013. Det burde være en grense for hvor dyre biler staten skal subsidiere, sier Aps finanspolitiske talsperson Hadia Tajik til DN

600 000 kroner blir grensen

Det er elbilene som koster 600 000 kroner og mer som Arbeiderpartiet vil fjerne momsfritaket for. Det er kun for kostnadene over 600 000 du må betale 25 prosent moms på. Det betyr at om elbilen koster 700 000 kroner, så betaler du kun moms for de 100 000 som er over grensen, altså 25 000 kroner.

– Klimaet bryr seg ikke om du kjører en Tesla Model 3, Volkswagen Golf eller en Jaguar. Tesla 3 og Golf havner under grensen, men om du skal ha en Jaguar, må du legge i litt ekstra, sier Tajik.

Enorme avgiftsforskjeller

Det er Finansdepartementet som har regnet på avgiftene gjennom livsløpet til bilene, etter en bestilling fra Ap. Den viser at hvis du kjøper en Tesla Model X, går det 7 770 kroner til statskassa. Men kjøper du en VW Touareg, så tar staten 569 000 i avgifter.

Grensen for momsfritaket skal nå inn i Ap sitt alternative budsjett.

Elbilforeningen reagerer

Elbilforeningen reagerer på forslaget til Tajik.

– Forslaget til Ap vil ramme over 75 prosent av elbilene som hittil er solgt i dette segmentet i år. Det er veldig dårlig miljø- og klimapolitikk å øke avgiftene på disse elbilene og gjøre dem enda mindre konkurransedyktige, skriver Norsk elbilforening i en epost til NTB.

Foto: Elbilforeningen.