På bare to år har de vanligste elbilbatteriene blitt to-tre ganger mer miljøvennlig.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

En av de store ankepunktene mot elbiler har vært at utslippene forbundet med produksjonen av litium-ionbatteriene.

Nå viser en fersk rapport, finansiert av svenske energimyndigheter, at elbilbatteriene har to-tre ganger lavere utslipp sammenlignet med batteriene som ble produsert tilbake i 2017, skriver nettstedet Transport & Enviroment.

Mer fornybar energi

Utslippene har nå falt til 61-106 kg CO2-ekvivalenter sammenlignet med 150-200 kg i 2017. Det laveste estimatet på 61 kg innebærer en produksjon av elbilbatterier som i større grad består av fornybar energi. Når utslippene er i den dårligste enden av skalaen, 106 kg CO2, så er fornybar energi en mindre del av energimiksen.

De høyeste utslippene er likevel usannsynlig, ettersom de legger til grunn at produksjonen bruker kull som energikilde. I realiteten bruker produsentene naturgass i stedet.

Nå er det ikke sikkert kg med CO2-ekvivalenter sier deg så mye. For å sette det i perspektiv så slipper 1 liter bensin som blir forbrent ut 2,32 kg CO2.

Mer effektiv

Det er flere årsaker til at utslippene har falt, ifølge rapporten. For det første har produksjonen av elbilbatterier i seg selv blir effektivisert og det krever mindre energibruk per battericelle.

For det andre har forskerne fått bedre og mer presise modeller for å måle utslippene.

Til slutt ser forskerne at produsentene bruker mer fornybar energi når de lager elbilbatterier. Det fører også naturlig nok til lavere utslipp når elbilbatterier produseres.