I en ny rapport fra OECD slakter de norsk elbilpolitikk.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

– Det er enorme skattefritak akkurat nå. Spørsmålet er om disse er bærekraftige, sier OECD-direktør Alvarao Pereira til TV 2.

Kan ikke fortsette

Elbilfordelene har sørget for at norske bilskatter og -avgifter har sunket fra 75 milliarder til 45 milliarder. Dette kan ikke fortsette framover, skriver OECD.

– Vi tviler litt på at det kan fortsette med dette særlig lenge, spesielt når alle bilene blir elektriske, sier Pereira.

Går i stor grad til de rike

OECD mener at elbilfordelene i stor grad går til de med mest penger, og til de som har råd til å kjøpe nye biler.

Mye av kritikken fra OECD er allerede kjent i norske debatt. For ikke lenge siden foreslo Arbeiderpartiet at fordelene skulle strammes inn for de som kjøper de dyreste elbilene til 600.000 kroner og mer.

– Det er nok fordeler for de pengesterke nå, som til sammen har fått mer enn åtte milliarder i skattekutt siden 2013. Det burde være en grense for hvor dyre biler staten skal subsidiere, sa Aps finanspolitiske talsperson Hadia Tajik den gang.

Elbilfordelene står fast

Den som styrer pengesekken er finansminister Siv Jensen. Hun er tydelig på at elbilfordelen varer fram til neste valg.

– Det er hvert fall sånn at denne politikken ligger fast ut stortingsperioden, men så er det også varslet i denne regjeringsplattformen at vi vil gå gjennom hele bilavgiftsystemet, for å gjøre det mer bærekraftig for fremtiden, sier Siv Jensen.