Norsk elbilforening har høye forventninger til ny samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

 – Hareide har fulgt elbilsatsingen i lang tid fra sin tid som leder i transportkomiteen. Han har vært en positiv og kunnskapsrik støttespiller av elektrifiseringen av bilparken. Vi har store forhåpninger til han som samferdselsminister, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

I 2013 uttalte Knut Arild Hareide følgende:

 – Elbilen er kjempeviktig for samfunnet fordi den er veldig miljøvennlig. Jeg synes dessuten det er artig at elbilen er noe som virkelig fremhever Norge internasjonalt innen miljøvern. Her går vi foran!, sa han den gangen.

Bu mener Hareide har en viktig jobb foran seg.

 – Få andre klimatiltak har potensial til å kutte så mye utslipp som det elbiler kan. Derfor er det viktig at samferdselsministeren sikrer at det fremdeles lønner seg å velge elbil. Hareide må styre stødig etter regelen om at elbil maksimalt skal betale 50 prosent av normaltakst i bompenger, ferge og parkering, mener Bu.

Også andre nye statsråder vil være viktig for elbilsatsingen:

 – Vi har tro på at Sveinung Rotevatn som Klima- og miljøminister raskt får på plass den lovede støtteordningen for lading i borettslag og sameier. Ny olje- og energiminister Tina Bru må sikre at hurtiglading bli lønnsomt i hele landet. Finansminister Jan Tore Sanner vil spille en nøkkelrolle i elbilpolitikken ved å holde på fritak for kjøpsavgifter for elbil. Og vi håper at kommunalminister Nikolai Astrup raskt legger fram ny borettslagslov for å sikre at beboere i borettslag får laderett, avslutter Bu.

Selv om Elbilforeningen ser positivt på framtiden, så er NAF bekymret for at elbilfordelene kan kuttes med Frp ut av regjering.

– Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert. Granavolden-plattformen sier at elbiler skal være avgiftsfrie ut denne stortingsperioden. Men Frp har flere ganger signalisert at de ønsker avgifter på elbiler, forteller Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF til abcNyheter.

Foto: Stortinget.