Hvilke konsekvenser får koronaepedemien for elbilbransjen.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

Den kan føre til utsatt levering, og kanskje høyere priser, og prisene kan bli vesentlig høyere hvis kronekursen fortsatt forblir svært lav. Importvarer blir dyrere når kronekursen svekkes, og det er uvisst hvordan importørene i bilbransjen vil forholde seg til denne valutaendringen. Men inngåtte kundekontrakter er vanligvis vanskelig å endre. 

Koronastengte bilprodusenter

Tirsdag 17. mars ble det kjent at mange bilprodusenter stenger flere fabrikker pga. koronaepedemien. Begrunnelsen er at man har problemer med deleleveranser og at etterspørselen har gått ned. I tillegg er det registrert enkelte kronasmittede ansatte i noen av fabrikkene, som igjen fører til strenge smittevernstiltak. 

Hvor lenge fabrikkene vil holde stengt, er uvisst. Det varierer, fra «noen uker» til » på ubestemt tid».

Ifølge Elbilforeningen er statusen hos de største elbilprodusentene følgende:

Tesla
Model Y vil bli levert som planlagt i Europa tidlig i 2021. Ellers ingen leveringsforsinkelser på kort sikt på bestilte modeller i Norge, men alt med forbehold om endringer, sier Senior Communication Manager Even Sandvold Roland.

Samtidig melder Tek.no at Elon Musk må redusere bemanningen på fabrikken i California fra 10 000 arbeidere til bare 2500, så det er all grunn til å ta forbehold om endringer i leveransene av Model Y.

Volkwagen-gruppen.
Stengningen av en rekke fabrikker i Europa kan føre til problemer med leveringen av elbiler til Norge, men foreløpig er det vanskelig å si noe sikkert om dette, melder flere importører.
Men det er to lyspunkt: Leveringen av ID.3 går som planlagt, dvs. levering til Norge  kommer til sommeren og utover høsten, sier styremedlem Thomas Ulbrich i Volkswagens divisjon for elektrisk mobilitet. Det samme bekreftes av importøren, Harald A. Møller AS.
I tillegg melder kommunikasjonssjef  Morten Moum i Audi at importen av Audi e-tron går som nomalt, og de har biler for rask levering.


Nissan
Nissanfabrikken i Sunderland er stengt, og her produseres Nissan Leaf. Foreløpig har vi ingen informasjon om hvilke konsekvenser dette får for salget av denne modellen i Norge.

Renault

Renault vil stenge 12 fabrikker på ubestemt tid. Det er heller ikke her informasjon om hvilke konsekvenser dette får for leveranser av Renault Zoe Z.E. 50 til Norge.

foto: NAF