Volvo Cars innviet i dag et helt nytt samlebånd for batterier ved selskapets bilfabrikk i Ghent. Helelektriske XC40 Recharge Pure Electric er blant bilmodellene som skal produseres her, med produksjonsstart senere i 2020.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

Den nye batterisatsingen er et viktig ledd i Volvo Cars’ elektrifiseringsstrategi og produksjon av helelektriske biler. Volvo skal lansere en ny elbil-modell hvert år de neste fem årene og halvparten av det globale bilsalget skal være helelektrisk innen 2025, mens hybridmodeller skal utgjøre resten av salget. Volvo har nylig lansert en helt ny modellportefølje som heter Recharge og består av merkets rene elbiler og ladbare hybrider.  

– Jeg er glad for å kunne feire dette store øyeblikket sammen med våre medarbeidere her i Ghent. Dette er den første Volvo-fabrikken som får et eget samlebånd for batterier og Ghent spiller en ledende rolle i vårt arbeid med å forberede produksjonsnettverket for elektrifisering, sier Geert Bruyneel, som leder Volvo Cars’ globale produksjonsvirksomhet.

Satser på elektrifisering

Volvo satser tungt på elektrifisering på tvers av alle merkets modeller og de kommende årene vil batterisammenstilling bli en viktig del av Volvo Cars’ globale produksjonsvirksomhet. Som første fabrikk ut, vil Ghent ha en viktig rolle når det kommer til å tilegne seg læring om optimalisering og effektivisering av batteriproduksjonsprosessen.

Til høsten starter Volvo arbeidet med å etablere et eget batterisamlebånd ved selskapets fabrikk i Charleston i Sør-Karolina. Det vil også bygges helelektriske biler ved Volvo-fabrikken i kinesiske Luqiao, der Volvos biler som er bygget på CMA-plattformen (Compact Modular Architecture) settes sammen. XC40 er blant modellene som bygges på CMA.

Volvo har som mål å redusere karbonavtrykket i Volvo-bilenes livssyklus med 40 prosent per bil mellom 2018 og 2025. Dette er det første steget Volvo tar for å nå selskapets ambisjon om å bli et klimanøytralt selskap innen 2040. Batterisatsingen som nå gjøres ved selskapets fabrikk i Ghent er en viktig del av denne målsettingen.

Store batteriavtaler
I fjor inngikk Volvo Car Group langtidsavtaler med de to ledende batteriprodusentene CATL og LG Chem. Avtalene skal sikre selskapet tilgang på lithium-ion-batterier det neste tiåret. Batteriene vil benyttes på neste generasjon bilmodeller fra både Volvo og Polestar, deriblant XC40 Recharge Pure Electric.

Volvo Cars var den første bilprodusenten som innførte global sporbarhet av kobolt som benyttes i selskapets batterier, ved å bruke blokkjedeteknologi. Teknologien skal blant annet brukes i forbindelse med produksjonen av XC40 Recharge Pure Electric.

Ghent er én av to Volvo-fabrikker i Europa. Den andre ligger på Torslanda utenfor Gøteborg. I Ghent har de produsert Volvo-biler siden 1965 og der er omtrent 6500 medarbeidere ansatt der.

XC40 Recharge Pure Electric er den første modellen i en rekke helelektriske biler fra Volvo, og er den første modellen som har merkets helt nye infotainment system, laget av Google.