Elbilsalget kan falle med  opptil 47 prosent i 2020, varsler en amerikansk rapport fra Green Car Reports i California.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

Rapporten begrunner denne dramatiske nedgangen i salget med at drivstoffprisene for fossile biler allerde har gått ned, og at mange blir mer skeptiske til nyere teknologi i usikre tider. Det er en vanlig reaksjon i usikre tider å holde seg til det kjente og trygge, derfor fossile biler med kjent teknologi.

Analysebyrået Wood MacKenzie bekrefter denne teorien i sin rapport. Her blir det antydet et fall i salget på elbiler på 43 prosent i 2020. Uten koronokrisen antok man at salget av elbiler ville bli ca.3 millioner enheter. MacKenzie sin prognose er nå endret til ca. 1,3millioner solgte biler i 2020, en nedgang på 1,1 millioner fra 2019.

Usikre salgsprognoser

Sjefsanalytiker Ram Chandrasekaran i Wood MacKenzie, viser til at koronaepedemien i USA først vil nå en topp i løpet av sommeren, og dette vil påvirke salger av elbiler utover høsten. Chevrolet sin Bolt blir nå forsøkt solgt med 10000 dollar i rabatt, lagrene av usolgte biler øker for hver dag.
På den andre siden antar MacKenzie at både det europeiske og kinesiske markedet kan være delvis tilbake allerede i slutten av 2020, fordi pandemien har en annen utvilkling i disse delene av verden.  

To årsaker til fallende salg

I rapporten sin mener MacKenzie at kunder som hadde bestemt seg for å kjøpe elbil før pandemien slo til, nå vil utsette kjøpet av to årsaker: Økonomisk usikkerhet, og at mange populære modeller blir tilgjengelig senere enn planlagt. Eksempler på dette er Fords Mustang Mach-e ca. 6 måneder senere enn planlagt, og  Wvs ID.3 vil komme  senere i år, eller kanskje først i 2021.

Men normal etterspørsel etter elbiler mener analytikerne tidligst vil være tilbake i 2021.