Hvert år gjennomfører Norsk elbilforening en stor spørreundersøkelse blant elbilister, og årets undersøkelse – «Elbilisten 2020» – indikerer topp stemning blant norske elbilister.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

På spørsmålet «Hvor fornøyd er du med å være elbilist?» huket hele 62,5 prosent av på «svært fornøyd», mens 31,7 prosent valgte «fornøyd».

 – Vi har stilt dette spørsmålet i tidligere undersøkelser også, og norske elbilister har alltid vært veldig fornøyde, men aldri har så mange vært så positive som i år, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Til sammen er altså hele 94 prosent av de spurte udelt positive til livet som elbilist.

En prosent krysset av for henholdsvis «misfornøyd» og «svært misfornøyd», mens fire prosent valgte det nøytrale alternativet «verken/eller».

29 prosent: Ingen ulemper

På flervalgsspørsmålet om hva som var den største ulempen ved ha elbil svarte hele 29 prosent at det ikke var noen ulemper. 

– I fjor var det «bare» 18 prosent som valgte dette alternativet, så her er økningen formidabel på bare ett år. At nesten hver tredje elbilist mener at det ikke er noen ulemper ved å ha elbil, er ganske utrolig, kommenterer Christina Bu.

24 prosent: For dårlig dekning av hurtigladere

Samtidig understreker hun at det totale bildet ikke er fullt så rosenrødt:

– For eksempel huket nesten 24 prosent av på at «det er for dårlig dekning av hurtigladere» og 22 prosent krysset av på at de fortsatt opplever rekkeviddeangst, forteller Bu.

Dessuten trekker hun frem at eksempelvis 25 prosent huket av på at «det er tidkrevende å lade», og nesten 18 prosent mente det er «vanskelig å bruke elbil som eneste bil».

– På den andre siden var det bare én prosent som svarte at det er «vanskelig å sette seg inn i ny teknologi», og bare to prosent som svarte at elbil er «for dyrt» – så alt i alt fremstår jo denne undersøkelsen som en eneste stor oppfordring til nordmenn som fortsatt sitter på gjerdet om at det er tygdt å hoppe ned. Og skulle de få problemer, er det bare å ringe oss, oppfordrer Christina Bu. 

Bakgrunn: Fakta om «Elbilisten 2020»

  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbileiere.
    Elbilisten 2020 er den niende undersøkelsen som er gjennomført.
  • Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbileierne er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 31. mars – 29. april 2020.
  • Undersøkelsen ble sendt ut på e-post til over 78.000 elbileiere og delt på sosiale medier.
  • 14.169 personer deltok. Deltakerne brukte i gjennomsnitt 22 minutter på å gjennomføre undersøkelsen.

Foto: Elbilforeningen