NAF og Motors ladetest viser at det er store forskjeller på hvor langt elbiler kjører etter en halvtimes lading. Hele 200 kilometer skiller testvinneren og bilen som kommer på tiendeplass. – Hvor fort bilen lader blir viktigere og viktigere. Dette bør du tenke på når du kjøper elbil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

Vanskelig å finne ut

Det er vanskelig som forbruker å finne ut hvor raskt de forskjellige elbilmodellene lader. Hvordan hurtiglading omtales varierer fra produsent til produsent siden det ikke finnes en standard for hvordan dette skal beskrives.

– Derfor har vi i ladetesten valgt å sammenligne hvor mange kilometer du kan kjøre når du lader i en halv time . Det gjør det lettere å sammenligne bilene, sier Sødal.

Dagen før ladetesten kjørte alle de 29 elbilene en rekkeviddetest. Forbruket bilene hadde da er lagt til grunn for å beregne hvor langt du faktisk kan kjøre på de minuttene du lader.

Stort sprik mellom elbilene

Det er store sprik mellom de ti bilene som lader raskest. På topp troner Tesla Model 3 med 456 kilometer på en halvtime når du lader på den nyeste superchargeren til Tesla, Supercharger V3. Porsche Taycan, som lader med høy effekt, kommer bare på tredjeplass, fordi den har høyt forbruk under kjøring. Taycan fikk strøm til 372 kilometer på en halvtime.

Det er ingen overraskelse at også begge Audi e-tron-modellene er i toppsjiktet. Både Sportback og SUV 55 lader godt, men har også høyt forbruk som gjør at de ikke stikker av med topp-plasseringen.

– Dette viser at selv om en bil kan ta lading med høy effekt, det vil si mange kilowatt, så er forbruket på bilen også viktig, mener Sødal. -Derfor er det lurt å ikke stirre seg blind på antall kilowatt bilen maksimalt kan lade med, men også sjekke forbruket bilen har, fortsetter han.

Hyundai Kona som gjorde det sterkt i rekkeviddetesten, utmerker seg også i ladetesten med kombinasjonen av høy effekt og lavt forbruk. Den lader 284 kilometer på en halvtime.

Topp ti i ladehastighet

  • Tesla Model 3 – 456 kilometer rekkevidde på en halvtime
  • Tesla Model S LR – 386 kilometer rekkevidde på en halvtime
  • Porsche Taycan 4S – 372 kilometer rekkevidde på en halvtime
  • Audi e-tron Sportback – 343 kilometer rekkevidde på en halvtime
  • Audi e-tron 55 SUV – 319 kilometer rekkevidde på en halvtime
  • Hyundai Kona – 284 kilometer rekkevidde på en halvtime
  • Kia e-Niro – 266 kilometer rekkevidde på en halvtime
  • Tesla Model X LR – 264 kilometer rekkevidde på en halvtime
  • Kia e-Soul – 263 kilometer rekkevidde på en halvtime
  • Mercedes-Benz EQC – 262 kilometer rekkevidde på en halvtime

Les mer om testen og resten av resultatene på naf.no