Nesten halvparten av alle husholdninger med elbil har droppet fossilbilen, viser ny undersøkelse.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

– Aldri før har andelen som svarer at de klarer seg med kun elbil vært høyere, så dette er gledelige nyheter. Samtidig er dette akkurat som ventet: Stadig flere elbilmodeller har nå så god rekkevidde at de lett kan erstatte fossilbiler for de aller, aller fleste av oss, sier Petter Haugneland, nestleder i Norsk elbilforening.

Stor spørreundersøkelse

Hvert år foretar Norsk elbilforening en stor spørreundersøkelse blant norske elbilister, og årets undersøkelse – «Elbilisten 2020» – viser at 35 prosent av respondentene har kun en elbil i husholdningen – og altså klarer seg helt fint uten en bensin-, diesel- eller hybridbil i bakhånd.

Undersøkelsen viser dessuten at flere enn tidligere oppgir at de har to eller flere elbiler i husholdningen: Ti prosent oppgir at de har to eller flere elbiler i husholdningen uten å ha en bensin- eller dieselbil i tillegg.

Dermed utgjør gruppen som klarer seg med kun elbil – eller elbiler – 45 prosent av totalen.

– Elbiler blir normalen

For to år siden viste den samme undersøkelsen at hver tredje husholdning oppga at de klarte seg med elbil – i år er altså andelen steget til at nærmere halvparten av husholdningene kun kjører elektrisk

– Om kun få år vil dette være normalen, men akkurat nå er uansett denne undersøkelsen nok en spiker i kista for den stadig mindre seglivede myten om at elbilen bare er en nummer 2-bil, konkluderer Petter Haugneland

Bakgrunn: Fakta om «Elbilisten 2020»

  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbileiere.
  • Elbilisten 2020 er den niende undersøkelsen som er gjennomført.
  • Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbileierne er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 31. mars – 29. april 2020.
  • 14.169 personer deltok. Deltakerne brukte i gjennomsnitt 22 minutter på å gjennomføre undersøkelsen.