BMW Group lader opp til en stadig større andel elektromobilitet. Nylig signerte den tyske bilgiganten en langsiktig avtale med det svenske selskapet Northvolt for levering av battericeller. Avtalen har en verdi på 2 milliarder euro og battericellene skal produseres på Northvoltgigafactory, som for tiden er under bygging i Skellefteå i Nord-Sverige, fra 2024.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

Northvolt ble dannet i 2016 og i midten av 2018 investerte BMW Group i det svenske selskapet og begynte samarbeidet om utvikling av battericeller. Et avgjørende aspekt for BMW Group i det videre samarbeidet, er at Northvolt vil skaffe 100 prosent av energien som trengs for å produsere battericellene fra regionen i Nord-Sverige, fra vind- og vannkraft.

Bærekraftig og global produksjon

Northvolt er er den tredje leverandøren av battericeller som BMW Group har inngått samarbeid med. BMW Group har også langsiktige avtaler med CATL og Samsung SDI. CATL har for tiden et nytt produksjonsanlegg under bygging i Tyskland.

Felles for alle de tre samarbeidspartnerne er at de kun benytter grønn energi for produksjon av battericellene.Dette er vesentlig for BMW Group, da opptil 40 prosent av C02-utslippet fra produksjonen av en elbil kommer fra produksjonen av battericellene alene. Etter hvert som volumene øker, vil bruk av grønn energi sørge for å redusere utslipp med rundt ti millioner tonn CO2 i løpet av det neste tiåret. Det tilsvarer cirka mengden av CO2 en by med over en million innbyggere slipper ut per år.

I fjor åpnet BMW Group også sitt eget kompetanse- og utviklingssenter for battericeller i München. Målet med kompetansesenteret er å fremme ny battericelle-teknologi og introdusere det i ulike produksjonsprosesser. BMW Group produserer også selv ferdige batteripakker ved sine bilfabrikker i Dingolfing (Tyskland), Spartanburg (USA) og i Shenyang (Kina).

Full åpenhet om verdikjeden

BMW Group og Northvolt vil sammen kun kjøpe kobolt og litium, som er nødvendige råmaterialer for battericelle-produksjonen, fra gruver som oppfyller de høye miljøstandardene som begge selskapene krever. BMW Group praktiserer full åpenhet om sine leverandører og råvarenes opprinnelse. I fjor ble det gjort kjent at BMW Group inngikk avtaler med nye gruver i Australia. Sammen med etablerte avtaler med gruver i Marokko, gir det en sikker og bærekrafig leveranse av mineraler i mange år fremover.

Med den stadig voksende etterspørselen etter battericeller, vil resirkulering av batterikomponenter fra slutten av livssyklusen, samt omfattende gjenbruk av råvarer, være nøkkelen til en bærekraftig verdikjede for battericellene. I den femte generasjonen elektriske drivlinje, som først lanseres i BMW iX3, benyttes heller ikke sjeldne mineraler i motoren. Andelen kobolt i batteriet er også redusert med to tredeler sammenlignet med forrige generasjon batteri.

25 elektrifiserte modeller fra BMW Group i 2023

I 2023, to år tidligere enn opprinnelig planlagt, vil selskapet tilby 25 ladbare modeller. Frem mot 2025, forventes salget av BMW Groups ladbare modeller å øke i gjennomsnitt 30 prosent hvert år. I 2021 vil BMW ha serieproduksjon av fire vidt forskjellige elbiler; BMW i3, BMW iX3, BMW i4 og BMW iNEXT.