Halvparten av norske elbileiere planla ferie med elbilen sin i sommer, og med 300 000 elbiler på norske veier var Norsk elbilforening spent på ladekøene foran årets elbilferie. – Elbilistene oppgir oftest at det var kø på ladestasjonene på Dombås, Brokelandsheia og Lom, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

Det viser den store undersøkelsen av årets elbilferie som er besvart av 3700 elbilister. Undersøkelsen viser også at 1 av 3 opplevde ladekø ofte eller alltid på ferie i sommer.

– Vi må få plass flere ladere. Årets sommer har vært en stresstest av ladenettverket. Køene i år må være et varsko. I årene framover blir elbilene flere, sier Christina Bu.

Regjeringen må ta ladegrep

9 prosent av alle elbilistene som svarte på undersøkelsen hadde alltid stått i ladekø, 20 prosent opplevde kø ofte, 23 prosent rapporterte om kø av og til, mens 24 prosent svarte sjelden og 24 prosent oppga at de aldri hadde stått i kø.

Det betyr at flertallet av elbilister på Norgesferie opplevde ladekøer i sommer.

– Det må være like enkelt å lade som å fylle bensin- og diesel om elbil skal bli for alle. Årets sommer viser at vi har en vei å gå. Regjeringen må sikre bedre rammevilkår for raskere hurtigladeutbygging, sier Bu.

Problematisk at hurtigladerne ikke virker

Mange elbilister svarte også at hurtigladerne ikke virket. 1 prosent opplevde det alltid, 13 prosent ofte, mens 32 prosent oppga at det skjedde av og til. 24 prosent opplevde sjelden at hurtigladeren ikke virket, og 30 prosent hadde aldri opplevd at hurtigladeren ikke virket.

– Her må ladebransjen sikre bedring. Det er for dårlig at hurtigladere ikke virker i fellesferien når det var godt varslet på forhånd at halvparten av landets elbilister planla å bruke elbilen på ferie, mener Bu.

De 10 mest nevnte stedene hvor elbilistene opplevde kø i sommer 

  1. Dombås
  2. Brokelandsheia
  3. Lom
  4. Oppdal
  5. Lillehammer
  6. Stryn
  7. Alvdal
  8. Geilo
  9. Otta
  10. Telemarksporten

Svarene er oppgitt i et fritekstfelt, det er totalt 400 elbilister som har oppgitt spesifikke steder.

Fakta 
Elbilferie 2020 er en undersøkelse utført av Norsk elbilforening.
Den ble gjennomført i tidrommet 4.-17. august.
Antall svar: 3770

Foto: Elbilforeningen