Til tross for dårlig bilsalg i 2020, har elbilandelen i nybilsalget steget fra 42 prosent i 2019, til nesten 53 prosent så lang i 2020.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

– Korona har naturlig nok satt sitt preg på hele bilbransjen i 2020. Men at folk velger elbil er det ingen tvil om, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Over 60 prosent i tre måneder

Elbilandelen passerte 60 prosent tre måneder på rad siste halvår. Det er historisk.

 – 2020 er også året da elbiler tok av i typiske distriktsfylker. I høstmånedene har vi sett 40 prosent markedsandel i for eksempel Troms og Finnmark, sier Bu.

I fylker hvor diesel- og bensinbilene har stått sterkt, har Bu nå tro på at flertallet vil velge elbiler det kommende året.

– Folk i hele Norge har fått opp øynene for at elbiler er det naturlige valget for framtiden. Utvalget elbiler som har kommet på markedet har økt kraftig til tross for litt koronaforsinkelser i 2020, og det skal lanseres mange flere nye elbiler i 2021 enn totalt for fossil- og ladbare.

40 nye elbilmodeller

Foreløpig er det grunn til å forvente inntil 40 nye elbilmodeller, mot i underkant av 30 fossile- og ladbare.

 – Elbilmodellene står i kø for lansering og våre foreløpige prognoser er at markedsandelen for elbiler vil passere 65 prosent i 2021. Greier vi det, vil også målet om kun salg av nullutslippsbiler i 2025, være innen rekkevidde.

Men det forutsetter at momsfritaket bevares.

 – Forutsigbarhet for forbrukerne er viktig for at de skal velge elbil. ESA har sagt ja, og det er et viktig signal til den nye regjeringen som dannes etter stortingsvalget i høst.

 – Fortsatt velger halvparten av nordmenn nye biler som forurenser. Elbilene må bli for alle om vi skal lykkes med å kutte utslippene som trengs. Uten sterke fordeler er elbilene fortsatt for dyre og terskelen for å bytte ut dieselpumpa med strøm for høy, sier Christina Bu.

Elbilandeler i nybilsalget i tidligere fylker per november 2020 (personelbiler)

Elbilandeler i Norge

*per 13. desember 2020 var elbilandelen i nybilsalget 52,9 prosent.

Kilde på alle tall: Opplysningsrådet for veitrafikken – Ofv.no.