IONIQ 5 er en romslig crossover i det populære familie-segmentet, og er den første modellen ut på Hyundais helt nye dedikerte elbilmodellportefølje IONIQ. 

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

ONIQ 5 er bygget på Hyundais helt nye dedikerte elbilplattform E-GMP (Electric-Global Modular Platform). Bilen plasserer seg størrelsesmessig midt mellom TUCSON og SANTA FE i Hyundais modellportefølje, og er en svært romslig familiebil med sine 4 635 mm i lengde og 1 890 mm i bredde. Bilen har samtidig solid crossover-bakkeklaring på 160 mm, og hele 170 mm opp til batteripakken. Akselavstanden og bredden gjør at interiøret er romslig som en bil i klassen over, altså i D SUV-segmentet.

Firehjulstrekk fra første bil

IONIQ 5 blir tilgjengelig med flere drivlinjer, og man kan velge mellom batteripakker på enten 58 eller 72,6 kWt. I tillegg kan man på begge batteripakkene velge mellom bak- og firehjulstrekk. Biler med firehjulstrekk har motorer på både for- og bakakslingene, mens bakhjulsdrevne biler kun har motor bak.

Toppvalget er Long Range-versjonen med 72,6 kWt-batteri og firehjulstrekk. Samlet gir denne drivlinjen en effekt på 305 hestekrefter, og et dreiemoment på hele 605 Nm. Dermed kan bilen akselerere fra 0-100 km/t på bare 5,2 sekunder, mens toppfarten er begrenset til 185 km/t.

Den eksklusive lanseringsmodellen IONIQ 5 Project 45 får denne drivlinjen, og leveres dermed med stor batteripakke og firehjulstrekk som standard fra dag én.

Når ordinært salg av IONIQ 5 starter i Norge i løpet av våren 2021, vil IONIQ 5 tilbys som standard i topputstyrte Premiumversjoner, med 72,6 kWt batteripakke og valget mellom bak- og firehjulstrekk. 58 kWt-batteripakken er først ventet til Norge på et senere tidspunkt.

IONIQ 5 er forventet å få rekkevidde på opp mot 500 km etter WLTP, avhengig av drivlinje. Med den store batteripakken og firehjulstrekk har IONIQ 5 en forventet rekkevidde på 460 km (WLTP). De endelige rekkeviddetallene vil offentliggjøres når WLTP-testene er ferdige.

Ultrarask lynlading som standard

Takket være den helt nye dedikerte elbilplattformen kan IONIQ 5 levere en banebrytende kombinasjon av lang rekkevidde og ultrarask lynlading. Bilen har støtte for lading på både 400V og 800V helt uten adaptere eller omformere, og byr dermed på verdens første multiladesystem av sitt slag.

På en 350 kW lynlader kan IONIQ 5 lades fra 10 til 80 prosent på bare 18 minutter. Det tar under 5 minutter å lade opp 100 kilometer ekstra rekkevidde (WLTP).

Helt nye Hyundai IONIQ 5. Foto: Hyundai

IONIQ 5 har også unik V2L-teknologi (Vehicle to Load), som gjør at man kan lade eller benytte de fleste 220V-apparater. Eksempelvis kan man lade opp en elektrisk sparkesykkel eller sykkel i bagasjerommet mens man kjører, eller gi strøm til elektriske apparater om man er på camping.

V2L-systemet kan gi 3,6 kW, og uttaket er plassert under baksetene. Man kan også benytte V2L utvendig med et adapter i bilens Type2-ladekontakt. Den utvendige porten gir strøm selv når bilen er slått av.

Nyskapende og innovativ teknologi om bord

IBilens brede og konfigurerbare heldigitale dual cockpit består av to store skjermer på 12,3’’; et instrumentpanel og et infotainmentsystem.

I tillegg har IONIQ 5 et banebrytende Augmented Reality Head up-display (AR HUD) som måler hele 44’’. Dette gjør at frontruten får funksjon som en svært stor skjerm.

IONIQ 5 er også utstyrt med neste generasjon av aktiv sikkerhet med Hyundai SmartSense. De avanserte førerassistentsystemene inkluder Highway Driving Assist 2.0 (HDA II), som har nivå 2-autonomi.

Bilen har også systemer som navigasjonsbasert smart cruise control (NSCC), filholder (LFA), automatisk nødbremseassistent med kryssfunksjon som overvåker kryssende trafikk (FCA-JT), automatisk nødbremseassistent ved rygging (PCA), fjernstyrt parkeringsassistent som lar bilen parkere uten sjåfør om bord (RSPA), Surrond View Monitor med 360-graders kameravisning (SVM), blindsonemonitor med kameravisning (BVM), smart fartsgrenseassistent (ISLA), fjernlysassistent (HBA) og mye mer.

IONIQ 5 Project 45 til 499 9000 kroner

For å understreke hvor viktig Norge og Europa er for Hyundais elbilstrategi, slipper selskapet en eksklusiv lanseringsversjon i svært begrenset opplag til fem europeiske nøkkelmarkeder. Kundene som kjøper lanseringsversjonen IONIQ 5 Project 45 får flere unike fordeler.

Kundene kan kjøpe bilen til en spesielt lanseringspris pålydende 499 900 kroner, inkludert alt utstyr, stor batteripakke og firehjulstrekk.

Reservasjon av IONIQ 5 Project 45 kan gjøres online umiddelbart etter verdenspremieren. Reservasjonen har et depositum på 10 000 kroner, som er fullt refunderbart frem til endelig kontraktsinngåelse våren 2021.

IONIQ 5 Project 45 blir kun tilgjengelig i et opplag på 3 000 biler totalt for alle de europeiske markedene, og norske kunder som ønsker å reservere bil uforpliktende må være raske ettersom førstemann til mølla-prinsippet gjelder.

De som reserverer helt nye IONIQ 5 Project 45 blir de aller første kundene i Europa som får IONIQ 5 levert allerede til sommeren.

Norske kunder som reserverer og bestiller en IONIQ 5 Project 45 får i tillegg to års gratis IONITY-abonnement som gir betydelig reduserte ladepriser på Europas ledende lynladenettverk. Med IONITY vil IONIQ 5-eiere kunne fullt ut utnytte bilens lynlading med ultraraske ladehastigheter. Bilens 800-voltsbatteri kan lades fra 10 til 80 prosent på bare 18 minutter. 100 kilometer rekkevidde kan lades opp på under fem minutter. 

Norske IONIQ 5-kunder vil kunne nyte godt av en ladepris til 1,65 kroner per kilowattime på IONITYs lynladere. 

I tillegg har IONIQ 5 Project 5 alt utstyr som standard, inkludert solcelletak, som er et unikt utstyrselement for denne lanseringsmodellen.

Den eksklusive lanseringsversjonen IONIQ 5 Project 45 blir kun tilgjengelig i Norge, Frankrike, Nederland, Storbritannia og Tyskland. Leveringene skjer allerede sommeren 2021, og betyr svært kort ventetid for kundene.