Volkswagen ID.4 var suverent mest solgte elbil i april med 1824 solgte modeller.

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

Over halvparten elbiler

Tall for Opplysningskontoret for veitrafikken (OFV), viser at elbilbilandelen i nybilsalget i april var på 54,9 prosent, som er en oppgang fra 49,4 prosent samme måned i fjor. Så langt i år ligger andelen elbiler 53,3 prosent

 – Her må vi få opp farten. Og det hjelper ikke at politikerne er mer opptatt av å fase inn moms på elbiler i 2022, enn hvordan vi skal lykkes med et utslippsfritt nybilsalg i 2025. De må ta innover seg at vi bør passere 60 prosent elbilandel i år om vi skal være i rute for å nå 2025-målet, sier Christina Bu generalsekretær i Norsk elbilforening.

Arbeiderpartiet varsler moms

Flere partier har foreslått innfasing av avgift på elbil den siste tiden, og sist ute var Arbeiderpartiet som nylig varslet toppmoms fra 2022.

Elbilforeningen ber politikerne analysere salgsutviklingen nærmere før endringer vurderes. Ser man nærmere på tallene viser det seg at elbilandelen er over 74 prosent på biler kjøpt av privatpersoner, mens i næring- og leasingmarkedet ligger den på kun på 38 prosent.

– Her ser vi helt tydelig at det er firmaer, og ikke privatpersoner, som bremser elbilsuksessen. Politikerne har bestemt at velger du elbil uten utslipp, får du avgiftsfritak. Mindre forståelig er det at biler med utslipp som leases, også slipper unna en stor del av avgiftene. Salgstallene er et resultat av den avgiftspolitikken, mener Bu.

Hun har en oppfordring til landets politikere:

 – I stedet for å fokusere på hvor raskt elbilfordelene skal fases inn, burde heller elbilpolitikken styrkes der det trengs. Skattehullet i leasingmarkedet må tettes. Leasingbiler betaler i praksis kun omlag halv moms, sier Chrisitna Bu.

Fakta om bilsalget i april:

  • Elbilandel: 54,9 prosent
  • Elbilandel, privatkjøp: 73,7 prosent
  • Elbilandel, næring: 38,2 prosent
  • Andel, ladbar hybrid: 25,2 prosent

Mest solgte elbil i april

  1. Volkswagen ID.4: 1824
  2. Audi e-tron: 657
  3. Volvo XC40 (elektrisk): 626

Foto: Elbilforeningen