Volkswagen utvider ID.-familien med GTX, en egen modellbetegnelse. ID.4 GTX blir det nye flaggskipet i den helelektriske ID.-familien. 

Meld deg på elbilnyheter.no sitt nyhetsbrev for ukas beste saker

ID.4 GTX blir det nye flaggskipet i ID.-familien. Bokstavene GTX vil på samme måte som Volkswagen GTI og GTE bli et eget merkenavn for en særegen sportslighet.

Norsk modellutvalg og priser

De første ID.4 GTX kommer til Norge i sommer, og utleveringene til kunder er forventet fra slutten av sommeren, som tilsier normale leveringstider. Prisene vil starte fra kr. 459 900 inkl. frakt- og leveringsomkostninger til Oslo. (Kr. 450 300 uten frakt- og leveringsomkostninger). Dette blir en modell som kundene selv skreddersyr etter ønsker og behov. Det blir 7 ulike utstyrspakker å velge mellom. 

–  Med lanseringen av ID.3 startet Volkswagen en svært offensiv satsing på en helt ny familie helelektriske biler. Kort tid etter ID.3 lanserte vi SUVen ID.4 og allerede nå, bare måneder etter, er det verdenspremiere for ID.4 GTX. Vi har store forventninger til salget av vår nykommer med firehjulstrekk, som er en komplett utstyrt bil til en attraktiv pris. ID.4 GTX vil uten tvil kunne dekke svært mange kunders behov, sier Harald Edvardsen-Eibak, direktør Volkswagen.

Volkswagen ID.4 GTX

ID.4 GTX og firehjulstrekk

Firehjulstrekket i ID.4 GTX har et helt nytt oppsett. Bilen har to elektromotorer, som driver hver sin aksel gjennom en 1-trinns girkasse. I motsetning til tradisjonelle system for firehjulsdrift, er det ingen mekanisk forbindelse mellom for- og bakaksel – og dermed heller ingen transmisjonstunell inne i bilen.

Fra 0-100 km/h på 6,2 sekunder

De to elektromotorene er kompakte og lette. Ved bakakselen er det en synkronmotor med permanente magneter (PSM), med en ytelse på 150 kW (204 hk). Denne motortypen har en spesielt høy effektivitet. Foran er det montert en asynkronmotor (ASM). Samlet yter disse motorene inntil 220 kW (299 hk).

Dermed akselererer flaggskipmodellen av ID.4 fra 0 – 60 km/h på bare 3,2 sekunder, og den når 100 km/h etter 6,2 s. Toppfarten er elektronisk begrenset til 180 km/h.

Firehjulstrekket er basert på et intelligent kontrollsystem. Det kalkulerer kraftbalansen mellom de to elektromotorene basert på effektivitet, dynamikk og kjørestabilitet. I de fleste kjøresituasjoner vil bare den bakre motoren være aktiv. ASM-motoren foran aktiveres på noen få millisekunder når en sportslig kjørestil eller glatt underlag krever det.

Nesten 500 km i rekkevidde

Batteriplasseringen under gulvet, mellom akslene, sikrer ID.4 GTX et lavt tyngdepunkt og en jevn vektfordeling. Toppmodellen har 20-tommers hjul som standard, og kan leveres med 21-tommers «Narvik»-felger om ønskelig. Dekkene er 235 millimeter brede foran, mens bakakselen har dekk med 255 mm bredde. Bakkeklaringen er på 17 cm. I tillegg til kjøreprofilene kjent fra ID.4, vil GTX også ha en egen «Traction»-profil.

ID.4 GTX har det største batteriet i ID.-familien, med 77 kWh netto kapasitet. Det gir en rekkevidde på inntil 475 km (WLTP). Ved hjemmelading eller ved offentlige AC-ladepunkter, kan GTX lades med en effekt på inntil 11 kW. Ved lynladestasjoner, slik som Ionity, er maksimal ladeeffekt 125 kW. Det gjør det mulig å øke rekkevidden med 300 km (WLTP) på rundt 30 minutter.

Volkswagen ID.4 GTX

Over 500 liter bagasjerom

Plassforholdene er uforandret i den firehjulsdrevne GTX-modellen: Bagasjerommet har et volum på 543 liter, som kan økes til 1 575 ved å legge ned bakseteryggen. Tillatt tilhengervekt er derimot økt til 1 200 kg.

Svært høyt sikkerhetsnivå

ID.4 GTX er en velutstyrt modell med blant annet nevnte LED Matrix frontlykter og høydepunkter som 20’’ lettmetallfelger, metallic lakk, navigasjon, varmepumpe, oppvarmet mulitifunksjonsratt, Adaptiv Cruise Control, Lane Assist og parkeringssensorer foran og bak for å nevne noe.

ID.4 GTX vil ha et svært omfattende sikkerhetsutstyr som standard. ID.4 fikk nylig 5 stjerner i Euro NCAP. I likhet med øvrige ID.4-modeller med bakhjulstrekk, kan ID.4 GTX kompletteres med flere utstyrs- og førerassistentpakker. Her finnes blant annet et panoramaglasstak, og det nyskapende head-up displayet med «augmentet reality»-funksjonalitet.

–  I likhet med ID.4 kommer ID.4 GTX med siste programvareversjon fra Volkswagen, som også er i full utrulling for alle ID.3 som er utlevert til norske kunder. Felles for alle ID.-modellene er at de vil være forberedt for «over-the-air» (OTA) oppdateringer, som vil bli tilgjengelige flere ganger i året i tiden fremover, sier Harald Edvardsen-Eibak.

Satser stort på elbiler

Volkswagen har satt seg som mål å øke salget av helelektriske biler i Europa til 70% innen 2030. Fra introduksjonen av kompaktbilen ID.3, har Volkswagen varslet en kraftig utvidelse av ID.-familien innen få år. ID.-modellene produseres og leveres klimanøytralt, med eget TÜV-sertifikat, til kunde.